Actemium Elektriska byter ställverk åt Mölndal Energi

21/08/2019

I ett bergrum i Mölndal bytte Actemium Elektriska ställverk åt Mölndal Energi i april tidigare i år. I bergrummet produceras miljövänlig fjärrkyla som sedan når bland annat Mölndals sjukhus, den nya gallerian och SCA-huset.

Länk till artikel med bilder här!

 

Nya ställverk under Åbykullen

Det är en leende och välkomnande projektledare som möter på plats vid Åbykullen i april efter en nyss utförd skyddsrond. Han visar genast bergrummet där Actemium Elektriska installerat kabelstegar, belysning, ställverk och transformatorer samt 4 st kompletta kylmaskinanläggningar. Kristoffer Nordfeldt förklarar:

– Förut var det fjärrvärme här, och nu är det fjärrkyla. Förutom belysning och kabelstegar har vårt stora jobb varit nere i bergrummet med transformatorer och ställverk. Här kommer högspänning in från Mölndal Energis nät och sedan ut till två transformatorer som ger strömförsörjning ut till anläggning.

Beställare är Mölndal Energi och för Actemium har arbetet skett i två omgångar. Första omgången var 2016. Mölndal Energi har de senaste åren utvecklat lösningar för fjärrkyla och sett en växande marknad.

– Det vi gör nu är att vi kompletterar med 2 st parallella FXQJ 3×240/120 och ett extra fack med en utgående grupp samt installerar lite mindre pumpar och annan utrustning. Det jobbet vi har nu är mycket mindre i omfattning än det vi gjorde 2016.

”Vi får ofta höra av våra kunder: ”Fan vad bra montörer ni har!”. Ibland måste vi ringa och säga att vi behöver skicka en ny kille, och då undrar de om vi verkligen måste det. Lite senare ringer de upp och säger att ”Han var ju ännu bättre!”. Det är kul!”

Hög kompetens och säkerhetstänk

Actemium Elektriska vann tidigt upphandlingen och har sedan dess fått väldigt höga betyg i de kundundersökningar som Mölndal Energi fått göra. Vi har hög klass på våra montörer, menar Kristoffer.

– Vi skolar ju in lärlingar i detta tänk tidigt. Det bästa är ju om de är med hela resan. Vi får ofta väldigt fin återkoppling på de kundenkäter vi måste skicka ut till våra kunder varje år med dryga 90% i kundnöjdhet.

Kristoffer Nordfeldt berättar att Actemium Elektriska alltid arbetat med att bygga långsiktiga relationer med kunder, där kunskap och förtroende är viktigt. Det finns en kultur av säkerhetstänk, ordning och reda vilket visar sig i hög kvalitet och nöjda kunder.

– Vi får ofta höra av våra kunder: ”Fan vad bra montörer ni har!”. Ibland måste vi ringa och säga att vi behöver skicka en ny kille, och då undrar de om vi verkligen måste det. Lite senare ringer de upp och säger att ”Han var ju ännu bättre!”. Det är kul!

Vad beror egentligen detta på?

– Hos oss har vi det så bra eftersom vi har duktiga ledande montörer. De är väldigt kompetenta och det gör att det fungerar så bra. Som lekman kan man ibland förvänta sig att saker bara ska fungera, men det är ofta oerhört mycket jobb och kunskap bakom varje projekt.

Hög kvalitet ger resultat

Det finns ett ökat behov av ställverksbyten, inte minst från andra kunder såsom exempelvis Göteborg Energi och petrokemin i Stenungsund.

– Det har blivit mycket jobb med uppgraderingar av äldre elanläggningar på senare tid. På 10 års sikt ser vi  mycket jobb inom det segmentet, både bland nya och befintliga kunder. Vi har utfört en del totalentreprenader mot Göteborg Energi de senaste åren där det ingår en hel del ställverksbyten. Även de har varit jättenöjda med vårat arbete och där hoppas vi på mycket samarbete framöver.

Att få påhälsning av en kommunikatör mitt i arbetet är inte heller något han räds.

– Det är bättre sent än aldrig, det har funnits ett stort behov av att visa vad vi gör inom Actemium.

Läs artikeln med bilder här!